felelősségteljes játék


ALAPTÉTELEK:

A kaszinó-játékok jó szórakozást, kellemes kikapcsolódást jelentenek legtöbbünknek.

Tartsd mindig szem előtt, hogy kaszinó játékokkal lehet nyerni, de lehet veszíteni is. Pont emiatt fontos, hogy előre meghatározd mennyi pénzt vagy hajlandó erre a szorakozási formára költeni.

Jelölj meg magadnak, napi, heti és havi limiteket, amiket semmiképp nem lépsz túl. Minden esteben tudj időben kilépni, akár nyertél, akár vesztettél.

Fontos, hogy ne tekints a kaszinózásra mint fő jövedelem-szerzési lehetőségre - ez egy szórakozási ág, ami pénzbe kerül (akárcsak a sörözés vagy a mozizás), az csak egy külön bónusz, hogy benne van a pakliban, hogy nyereséggel (néhány esetben még oly nagy összegekkel is) jöhetünk ki belőle (ez a sörözésnél vagy a mozizásnál nem fordulhat elő, ugye!)

Ugyanakkor ha veszítesz, semmiképp se próbáld úgy visszanyerni a pénzedet, hogy az előre meghatározott napi, heti vagy havi limitedet átléped. Fogadd el, hogy ezúttal vesztettél és majd legközelebb több szerencséd lesz. 

NE VÁLJUNK FÜGGŐKKÉ!

Fontos, hogy a kaszinózás szórakozás, kikapcsolódás, játék maradjon, amit mi magunk kontrollálunk. Ügyeljünk a kezdetektől kezdve arra, hogy ne válljunk függőkké, se az esetleges vesztés, se az esetleges nyerés által. 

A függőség jeleit gyakran nehéz felfedezni ugyanúgy saját magunk, mind egy másik személy esetében. Az embernek hajlama van arra, hogy saját problémáit letagadja maga előtt illetve bagatelizálja azokat. Ugyanígy családunk, barátaink, szeretteink előtt is leplezzük a gondjainkat, hisz egyrészt szégyeljük őket, másrészt fenn akarjuk tartani a "normalitás" látszatát. 

A szerencsejáték-függőség gyakran egy másik, rejtettebb, mélyebb lelki probléma tünete is lehet. Előfordulhat, hogy a szerencsejáték egy menekülési mód egy másik problémával való szembenézés elől. Lehet, hogy a cselekvés mozgatórugói annyira tudatalattiak, hogy az illető nincs is tudatában a valódi problémának és a következményeknek. Ezért fontos hogy a legkorábbi stádiumban próbáljunk észlelni magunkon illetve szeretteinken, ha baj van. Későbbi stádiumokban már nehezebbé, bonyolultabbá válhat mind a felismerés, mind a kezelés lehetősége.

Nem győzzük hangsúlyozni mennyire fontos az ilyen magatartás korai felismerése, még az előtt, hogy a függőséggel járó komplikációk kifejthetnék negatív hatásukat. Sajnos, ennek a betegségnek a tünetei nem is annyira a fizikai tünetekben mutatkozik meg mint inkább pénzügyi és társadalmi vonzataikban.

Nem akarunk dramatizálni, hisz legtöbbünk egész életén keresztül problémamentesen játszhat és boldogan tehet fogadásokat, anélkül hogy bármilyen gondja fakadna belőle. Annál fontosabb viszont, hogy a kevés bajbajutottakon minél hatásosabban, azaz minél előbb segíteni tudjunk. Szerencsére ma már az internetes kaszinó oldalak is különböző nemzetközi szervezeteken keresztül szabályozva vannak ebben a tekintetben is.

TANÁCSADÁS / SEGÍTSÉGKÉRÉS

Ha szaktanácsadásra van szüksége, vagy tud valakiről aki magától nem fordulna segítségért és ezáltal veszélyben van, akkor keresse elsősorban az alábbi szervezetet:

A Magyar Szerencsejáték Szövetség ingyenes tanácsadó szolgálata játékfüggőknek, és családtagoknak
Telefonszám: (1)270–3022
Hétfőtől-csütörtökig: 08.30-16.00 óráig, pénteken: 08.30-13.00 óráig

Játékfüggők számára:
- játékfüggők állapotfelmérése egyéni interjúk szerint
- kiértékelést követően az egyén tájékoztatása az állapotfelmérés eredményéről és az ajánlott kezelséi módszer mikéntjéről

Játékfüggők hozzátartozói számára nyújtott szolgáltatások:

- szakkonzultáció, esetmegbeszélés
- lehetséges beavatkozási módozatok átbeszélése
- szupervízió

Az ingyenes szolgáltatáshoz előzetes telefonos egyeztetés szükséges!

Névtelen Szerencsejátékosok
(A Gamblers Anonymous magyarországi tagszervezete)
A szervezet több magyar városban is rendez találkozókat.


G.A. INFO:
1447 Budapest, Pf.535.
Telefonügyelet:+36-20/462-83-04
Gam-Anon (Hozzátartozói csoport)
telefon: +36-30-246-9327

E-mail:ga@gamblersanonymous.hu
Honlap:www.gamblersanonymous.hu


EGYÉB KIEGÉSZÍTŐ INFORMÁCIÓK

 
Magyar nyelven:  

- A játékszenvedélyről
http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/psy/addictions/gambling3

Angol nyelven:


 
- Gamcare: www.gamcare.org.uk (közvetlen, élő segítségnyujtással és online fórummal)
- A Harvard Medical School játékfüggőknek szóló oldala: http://www.gamblingselfchange.org

További angol nyelvű oldalak a témában:

- Responsible Gambling Council  http://www.responsiblegambling.org/en/index.cfm
- The National Center for Responsible Gaming  http://www.ncrg.org/